Парламентът отхвърли ветото на президента за посланиците от ДС

stat
10:29  |  1 септември 2011 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Ивайло Калфин е назначил 222 души без конкурс, заяви Николай Младенов Ивайло Калфин е назначил 222 души без конкурс, заяви Николай Младенов
Сн.: Николета Райдовска, Dir.bg

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за дипломатическата служба. В подкрепа на приетите изменения гласуваха 129 депутати, а 31 бяха против.
От ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция отхвърлиха ветото на президента, а от Коалиция за България и ДПС подкрепиха аргументите на държавния глава, предаде БТА.

Основната поправка предвижда дипломати, свързани със ситемата на Държавна сигуроност, да бъдат отзовани и да не заемат ръководни постове в
дипломацията. Измененията бяха изготвени от правителството и приети на второ четене от парламента на 14 юли. В края на юли президентът върна промените в закона за ново обсъждане в парламента.

С промените в закона не може да се говори за монополизиране на външната политика, каза министърът на външните работи Николай Младенов, който присъства в пленарната зала по време на обсъждането на ветото.

"222 души са назначени без конкурс от предишния външен министър Ивайло Калфин в МВнР, както и още 100 технически служители", каза още той, като изтъкна, че самият той е назначил едва 27 експерти, цитира го КРОСС.

До края на годината България няма да бъде представлявана от дипломати, които са били част от системата на Държавна сигурност, заяви по-късно в кулоарите на парламента Николай Младенов. Той добави, че тези, които искат, могат да оспорват в Конституционния съд и да защитават "кръга от агенти".
"Който направи това, ще носи отговорността за лепване на огромно петно върху името на България", коментира той.
"Когато му дойде времето, ще кажа", така пък отговори Младенов на журналистически въпрос кога ще обяви имената на посланиците, които ще заменят отзованите дипломати.

Според министъра не може принадлежността към ДС да се определя като "социален признак", както посочва президентът в забележките си. Дипломатите, принадлежали към ДС, са били в служебно-трудово, доброволно правоотношение и затова ограничението в закона не може да се определи като дискриминационно, коментира Младенов.

Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов заяви,че бързането с разглеждането на ветото издава в известна степен гузност и желание колкото се може по-бързо да се реши въпросът с отзоваването на посланиците с агентурно минало.
"Всичко това е израз на едно огромно лицемерие", каза той.

Юнал Лютфи пък посочи, че измененията са насочени към засилване на правомощията на министъра на външните работи.

Венцислав Лаков от "Атака" обаче изтъкна, че не могат да подкрепят ветото, защото става въпрос за чист конфликт на интереси.
"Агент Гоце брани своите колеги, които е назначил със свои укази в дипломатическата служба", заяви депутатът.

"Синята коалиция подкрепя промените в закона, защото външният министър предприе необходимите действия, за да превърне дипломатическата служба в наистина европейска", отбеляза пък Асен Агов.






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.