Социалният министър прогнозира сериозен ръст на заплати

stat
11:50  |  17 януари 2018 | Политика / Редактор Георги Брандийски /  
Натискът от страна на търсенето на труд ще води до повишаване на цената на труда, смята Бисер Петков Натискът от страна на търсенето на труд ще води до повишаване на цената на труда, смята Бисер Петков
Сн.: БТА

Ясно се очертава дефицит на работната сила в България – като количество и като качество. Именно затова доходите ще продължават да растат през тази година.
Това коментира по БНТ социалният министър Бисер Петков и според него натискът от страна на търсенето на труд ще води до повишаване на цената на труда.

По-високата минимална работна заплата и по-високите заплати, за които е осигурено финансиране в обществените сектори, както и нагласите на работодателите в частния сектор да повишават заплатите, ще доведе до значително повишаване на доходите през 2018 година, коментира министърът на труда.

Синдикати и работодатели предвиждат 10-12% ръст на заплатите.

В сърцевината на европейската политика е кохезионната политика и затова позицията на България, ясно изразена в началото на председателството е, че тази политика трябва да продължи, коментира Бисер Петков.

По думите му сближаването между държавите членки, включително и по отношение на равнището на доходите, трябва да продължи.

Относно концепцията за изплащане на пенсии и за регламентиране на втория пенсионен стълб Бисер Петков каза, че е постигнато съгласие пенсионните дружества да могат да предлагат на своите клиенти възможност за избор между няколко пенсионни продукта.
Основният продукт трябва да бъде пожизнена пенсия.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.