КНСБ иска съд за неизплащане на заплати

stat
17:19  |  21 юни 2017 | Общество / Редактор Георги Брандийски /  
Няма да спрем да искаме да се увеличава минималната заплата, каза Пламен Димитров Няма да спрем да искаме да се увеличава минималната заплата, каза Пламен Димитров

КНСБ препоръча неизплащането на заплати да се криминализира, както е с неплащането на осигуровки.
Синдикатът настоява временната комисия в Народното събрание, която проучва проблема с неплащането на работни заплати, да излезе с конкретни решения преди лятната ваканция.

В Благоевград президентът на КНСБ, Пламен Димитров, коментира проблема с опасно ниските нива на работните заплати в България. Все по-острият дефицит на кадри на българския трудов пазар е сериозно основание за увеличаване на заплатите на всички нива, категоричен беше синдикалният лидер.

Очевидно е, че има икономическа реалност, според нас, която определя по-високи възможности за увеличение на доходите, т.е. икономиката произвежда повече, отколкото ние получаваме, каза Димитров пред БНР.

На въпрос има ли опасност от скъсяване на дистанцията между минималната заплата, която расте с по-бързи темпове, и останалите, Димитров отговори:

"Минималната заплата няма да спрем да искаме да се увеличава, но със същия темп, даже и с по-голям вече трябва да бъде, за да разкъсаме тая смачкана вече скала на доходите. Затова ние говорим, ако минималната скача с 50 лв., всяка заплата трябва да се качва със 100 лева."

По-рано КНСБ представи свое проучване за условията на труд в леката промишленост. Според него шивачките у нас взимали по-малки заплати от колежките си в Азия.





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.