Лондон отчита намалена покупателна способност преди Брекзит

stat
19:02  |  13 декември 2017 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Реалните заплати на британците намаляват преди Брекзит Реалните заплати на британците намаляват преди Брекзит
Сн.: Shutterstock

Покупателната способност на британците е отслабнала още повече през последните месеци, сочат официални данни, според които има и известен спад на заетостта.
Националната статистическа служба съобщи, че заплатите и премиите са се увеличили с 2,5 на сто на годишна основа за периода от август до октомври.

Нарастването е по-силно в сравнение с предходните месеци, но остава по-ниско от инфлацията, така че реалните заплати на британците са намалели с 0,2 на сто за една година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това е осми пореден месец на спад на реалните заплати, подкопавани от инфлацията, подхранвана от обезценяването на британската лира в резултат на решението за напускане на Европейския съюз.

Едно от последствията от поевтиняването на лирата е оскъпяването на вносните продукти, особено храните.

Инфлацията се е ускорила до 3,1 на сто през ноември спрямо 3 на сто на годишна основа през септември. Това е нов тежък удар за британските домакинства точно преди коледните празници, особено за най-бедните.

Въпреки безработицата от 4,3 на сто - все още на най-ниско равнище от 1975 година - пазарът на труда изглежда също проявява някои признаци на слабост. Според статистическите данни броят на заетите е намалял с 56 000 между май и юли и между август и октомври до 32,08 милиона.

Мнозина икономисти обаче очакват покупателната способност леко да се засили догодина, с отшумяването на ефекта от слабата лира.

Спадът на покупателната способност в Обединеното кралство принуждава младите работещи да живеят при родителите си и им пречи да създадат собствено семейство, възмущава се социалният анализатор Поул Грег.

Младите успяват да си купят собствено жилище само с подкрепата на родителите си и бабите и дядовците си, изтъква университетският професор. Поради това за първи път жизненото равнище на сегашните поколения не е по-високо, отколкото на предишните.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.