Рекорден брой журналисти по света са в затвора

stat
15:25  |  13 декември 2017 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Броят на затворниците, обвинени за ”фалшиви новини” е 21 Броят на затворниците, обвинени за ”фалшиви новини” е 21
Сн.: БТА

За втора поредна година има рекорден брой журналисти, които се намират в затвора заради работата си. Това сочи доклад на Комитета за защита на журналистите.

Държави като САЩ и други западни сили не успяха да окажат натиск върху Турция, Китай и Египет за подобряване на мрачния климат за свободата на печата.

В световен мащаб почти три четвърти от журналистите са задържани по обвинения срещу държавата, много заради широки и неясни закони за тероризма.

Броят на затворниците, обвинени за "фалшиви новини" е 21.

262 журналисти са зад решетките към 1 декември тази година – с трима повече от 2016-а. 73-ма от тях са в Турция, 41 в Китай и 20 в Египет.

Задържаните в тези три държави съставят 51% от всички журналисти в затвора.
Следват ги Еритрея, Азербайджан и Виетнам.

В Турция положението за журналистите остава най-лошо за втора поредна година. Освен тези в затворите, още десетки журналисти са изправени пред съдебен процес и редовно се извършват нови арести.

В Китай броят на журналистите зад решетките се увеличи до 41 от 38 година по-рано.

Повече от половината журналисти, затворени в Египет, където броят им в затвора падна до 20 от 25 миналата година, са лошо здраве.
Сред тях е и фотографът Махмуд Абу Зейд, известен като Шоукан, който беше арестуван докато снима насилствено разпръсване на протестиращи от египетските сили за сигурност. Той е в затвора повече от четири години.

Повечето журналисти - затворници в Египет имат обвинения за притежаване на оръжие, незаконно събрание, опит за убийство и убийство, според проучването на Комитета за защита на журналистите.

Тридесет и пет журналисти от цял свят са осъдени на лишаване от свобода без публично оповестени обвинения и без справедлив съдебен процес.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.