Земеделието уточнява понятието ”активен фермер”

stat
19:08  |  25 юли 2014 | Политика / Автор Мануел Насименто /  
МЗХ и земеделците се договориха за таван на субсидиите МЗХ и земеделците се договориха за таван на субсидиите
Сн.: БГНЕС

От 2015 г. субсидии над 300 хиляди евро няма да се изплащат, се споразумяха МЗХ и браншовите организации. Концепцията е допълнена и в частта за активен фермер.
Въпреки настояването на земеделските организации остава предложението на държавата - всички дребни фермери да получават по 1250 евро годишно, информира БНР.

От МЗХ уточниха, че не може да се приложи искането на земеделските стопани от намалението на плащанията да се изключат земеделски производители, отглеждащи животни, които заявяват площи по СЕПП.

Подобно изключение противоречи на европейското законодателство и би поставило определен брой фермери в неравностойно положение спрямо други производители, посочват от ведомството.

Идеята за таван на евросубсидиите дойде от самите земеделци, включително от зърнопроизводителите, които години наред бяха сочени като основните получатели на свръхсубсидиране.

Така в сегашния вариант на концепцията сумите над 150 хиляди евро ще се намаляват с пет на сто, а тези над 300 хиляди няма да се изплащат, като преди тавана, от сметката ще се изваждат разходите за заплати, данъци и вноски за социално осигуряване.

Пак по искане на фермерите спестените пари ще се прехвърлят към Програмата за селските райони и ще се насочат към финансиране на животновъдство, зеленчукопроизводство и биопроизводство, пчеларство и към програмата за малки земеделски стопанства.

Концепцията е допълнена и в частта за активен фермер. Отразено е предложението за разширяване на негативния списък с лицата, изключени от директно подпомагане чрез добавяне на държавни и общински органи и учреждения.

Ще се въведе и допълнително изискване по отношение на селскостопанските дейности. Въз основа на критерия "приходи от земеделска дейност" ще се проверява дали земеделието не представлява твърде незначителна част от икономическата дейност на кандидата за директни плащания.

Ще бъде въведено изискване всички кандидати за директни плащания да са регистрирани съгласно националното законодателство.





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.