Международната организация по миграцията става част от ООН

stat
04:51  |  1 юли 2016 | По света / Автор Николай Големанов /  
МОМ играе важна роля в справянето с бежанската криза от 2015-2016 г. МОМ играе важна роля в справянето с бежанската криза от 2015-2016 г.
Сн.: EPA/БГНЕС

Международната организация по миграцията (МОМ) заяви, че възнамерява да стане част от системата на ООН, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес.
Решението, за което предаде БТА, бе прието единодушно вчера на специално заседание на МОМ в Женева. То ще бъде внесено за разглеждане от Общото събрание на ООН.

"Това е преломен момент в 65-годишната история на нашата организация. Страните членки одобриха предложението да се присъединим към системата на ООН", заяви генералният директор на междуправителствената институция Уилям Лейси Суинг.

Той напомни, че миграцията е "мегатенденция на нашето време и ще остане такава до края на века" и че всеки седми човек на планетата днес е мигрант.

На заседанието МОМ обяви и предстоящото присъединяване на Китай, Тувалу и Соломоновите острови, с което членуващите в нея страни ще станат 165.

Миналата година базираната в Женева организация по миграцията е оказала помощ на около 20 милиона мигранти и бежанци по света. Тя има 450 представителства в цял свят и над 9000 сътрудници.

В системата на ООН има над 15 големи специализирани организации (агенции) плюс комисии, съвети, комисариати... Широко е разпространено е мнението, че ползата от световната организация е преди всичко в тях, например ЮНЕСКО, СЗО, Програмата за развитие, ФАО, Световната метеорологична организация и т.н.

Сродна с МОМ работа върши Върховният комисариат на ООН по бежанците, чието седалище също е в Женева.

ООН определя наблюдател за правата на хомосексуалните

Според отделно съобщение от Женева ООН ще назначи наблюдател против дискриминацията над хомосексуални и транссексуални хора.

Решението е взето вчера от Съвета по правата на човека, предаде ДПА. Агенцията допълва, че Китай, Русия и няколко мюсюлмански страни са се опитали да го блокират с гласовете си.

Стъпката е била ускорено във връзка с масовото убийство на 49 души в нощен гей клуб във Флорида на 12 юни.

Мнозинство от 23 страни в съвета, предимно западни, реши да бъде даден мандат за нов наблюдател на ООН, който ще лобира пред правителствата да спрат "насилието и дискриминацията по сексуален и полов признак".

18 държави гласуваха против мандата, а шест са се въздържаха.

Въпреки че не надделяха в гласуването, мюсюлманските страни успяха да смекчат финалния текст. Те добавиха параграфи против опитите да бъдат налагани на страните възгледи за "поведението на отделната личност".






Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.