Акредитират за Варна арестувани турски журналисти

stat
16:51  |  22 март 2018 | По света / Редактор Георги Брандийски /  
В понеделник във Варна турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с нашия премиер Бойко Борисов В понеделник във Варна турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с нашия премиер Бойко Борисов
Сн.: Официална фейсбук страница

Арестувани турски журналисти ще имат символични акредитации за посещението на Ердоган у нас.
Акредитациите на повече от 90 души са издадени от Асоциацията на европейските журналисти. Посланието е, че арестуваните не са терористи, съобщи Нова телевизия.

В понеделник във Варна турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с нашия премиер Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Журналистите приканиха всички, които ще присъстват на срещата, да сложат баджове на арестуваните им в Турция колеги, за да покажат, че дори в ареста, те не са забравени. Според тях темата с извънредното положение и нарушаването на основни човешки права в Турция не трябва да бъде пренебрегвана по време на срещата във Варна.

„Не трябва да си правим илюзията, че Ердоган ще се промени, затова принципната позиция трябва да е в основата при преговорите като свободата на словото. Около 200 турски колеги нямат своята Меркел, която да ги подкрепи, а очакват всяка протегната ръка”, каза Тайфур Хюсеинов - журналист от в. "Заман".

„Съдбата на задържаните журналисти трябва да бъде условие, което Европа да поставя на Турция при всеки опит за сближаване с Анкара”, каза Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.