КРЪСТОСАН ОГЪН

Доколко Турция и САЩ се разбират за кюрдите в Сирия

Турция е решена да предприеме стъпки за сигурността на своите граждани и в страната, и в съседни страни, където терористични групи са свили гнездо.
Операцията за Джараблус, която започна на 24 август в Сирия в сътрудничество с международната коалиция (водена от САЩ) е отражение на тази решимост и воля.
Нашите операции ще продължат, докато ДАЕШ (т.е. ИДИЛ), ПКК (Кюрската работническа партия) и нейните сирийски разклонения (т.е. СЗН, водещи в Сирийските демократични сили) бъдат елиминирани като заплаха за нашите граждани.

- Реджеп Тайип Ердоган, президент на Република Турция -
Съединените щати не са въвлечени в тези действия (турски части против кюрди), които не са координирани със силите на САЩ и ние не ги подкрепяме.
Ние искаме да бъде ясно, че ние смятаме тези сблъсъци – в райони, където не са разположени сили на «Ислямска държава» – за недопустими и за източник на дълбока загриженост.
Сътветно ние призоваваме всички въоръжени фактори да се въздържат и да вземат необходимите мерки да се прекрати конфликта и да се поддържат отворени възможностите за комуникация.
- Брет МакГърк, пратеник на президента на САЩ при коалицията против ИДИЛ -

20%
гласували: 130
80%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

28 декември 2017

"Ислямска държава" извърши атентат в Кабул, при който загинаха десетки хора.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.