КРЪСТОСАН ОГЪН

От какво зависи руско-американското взаимодействие в Сирия

Едно прекратяване на сътрудничеството между Вашингтон и Москва за Сирия може да повлияе отрицателно върху Русия.
Последиците ще бъдат такива, че гражданската война в Сирия ще продължи, екстремистките групировки ще използват вакуума и ще продължат да разширяват операциите си, които без съмнение ще са насочени против руските интереси. Русия ще продължи да насочва войски, ще продължи да губи ресурси и дори самолети.
Ние обмисляме стъпки, които може би ще бъдем принудени да предприемем, за спиране на нашето сътрудничество с Русия за Сирия.
Вашингтон прати на Москва ясен сигнал, че САЩ ще приложат такива мерки, ако в най-близко бъдеще не се видят значителни стъпки на Русия за прекратяване на насилието в Сирия и подновяване на политическия процес.
- Джон Кърби, говорител на Държавния департамент на САЩ -
В руско-американските договорености за Сирия беше фиксирано разбирането, че САЩ трябва за едноседмичен срок да осигурят отделянето на сирийската опозиция от терористичните групировки.
Ние предлагаме на всички да четат договореностите. Там черно на бяло е написано, че това трябва да направят САЩ. САЩ поеха ангажимент в течение на една седица да направят това. За съжаление те не го направиха. Това може да се констатира не на основата на някакви оправдания, а изхождайки от фиксираните в документа двустранни задължения.
Що се отнася до конкретното изявление на представителя на Държавния департамент на САЩ за възможно спиране на взаимодействието между Вашингтон и Москва, то е достатъчно нескопосано. - Дмитрий Песков, прессекретар на на президента на Русия -

9%
гласували: 172
91%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

28 декември 2017

"Ислямска държава" извърши атентат в Кабул, при който загинаха десетки хора.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.