КРЪСТОСАН ОГЪН

За вота на недоверие на БСП и корупцията

Повод за вота на недоверие е невъзможността на избрания на 4 май 2017 г. кабинет с министър-председател Бойко Борисов да се справи с основния проблем пред българската държавност – корупцията. Предложеният проект на решение не е самоволен опозиционен акт, а необходимост и се основава на разбирането, че корупцията е пропила цялата държава; че правителството на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ не само не може, но и не иска да преустанови този процес; че правителство, което не се справя с този кардинален проблем, фактически е загубило правото си да управлява. За деветте месеца, през които е на власт правителството на Бойко Борисов употреби повече енергия да обясява, че корупцията е несъществуващ проблем, отколкото да й се противопостави. Фактът, че корупцията властва в България, не се нуждае от доказване.
- Корнелия Нинова
председател на БСП -
БСП направиха много сериозна грешка с този вот. Това е лошо изиграна тактическа грешка и съм сигурен, че те ще понесат всички политически негативи на тази своя позиция. Една от основните цели на този вот, според мен, е Корнелия Нинова да я дават в новините. Докато цяла Европа приветства Българското председателство, в лицето на българската делегация, която е водена от премиера Борисов, тук ставаме свидетели на едни самоцелни действия, които целят да имитират дейност. Това е имитация на политическа дейност. Корупцията е една обща тема, която дава възможност за разтягане на локуми, за патетика, за морализаторстване, но нищо конкретно. Вотът на недоверие до момента е насочен срещу Делян Добрев, който нито е министър-председател, нито е министър в правителството. Вотът срещу кабинета няма да успее. - Тома Биков
депутат от ПГ ГЕРБ -

73%
гласували: 213
27%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

25 януари 2018

Не мина исканият от БСП вот на недоверие към правителството. „За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ – 131, „въздържал се“ - 0.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.