КРЪСТОСАН ОГЪН

За бедствието в Мизия

Картината в Мизия е трагична. Рухнаха много сгради, има бедстващи хора. През нощта са евакуирани над 500 души и се прави всичко възможно да се осигури необходимото, въпреки проблемите с достъпността. Пътят Мизия – Враца е напълно затворен и единствено разчитаме на хеликоптерите, които кръжат над град Мизия.Положението е същото и в село Крушовица, откъдето е дошла приливната вълна. Диги сме издигали, но по време на прииждането на реката имаше обилни валежи, просто природата не беше с нас.
- Д-р Виолин Крушовенски
кмет на Мизия -
Всички жители на територията на заливната зона бяха навреме предупредени още преди два дни. Традиционно, надявайки се, че лошото няма да се случи, не всички се вслушаха. Имахме случаи през нощта, когато хора от застрашени къщи отказаха на спасителите да се качат в лодките, на сутринта вече всички искаха да се евакуират. Общо към 500 са изведени от спасителите. Когато стане такава тежка ситуация, винаги можем да твърдим, че направеното не е достатъчно. Смятам, че кметската управа е можела да направи повече. - Гл. комисар Николай Николов директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението -

26%
гласували: 264
74%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

7 октомври 2016

Близо 480 души са загинали в Хаити според последна равносметка за жертвите от особено мощния ураган Матю, бушувал в Карибския район преди да се насочи към югоизточното крайбрежие на САЩ. Четири са жертвите в Доминиканската република, големи щети има в Куба и на Бахамите.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.