0

Кръстосан огънЗа провеждането на референдум за Истанбулската конвенция

Внасяме подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция – само народът може да каже своето мнение по създалата се ситуация.
По закона за референдумите такова допитване не е възможно, ако конвенцията вече е ратифицирана, затова БСП иска първо да се спре процесът на ратификация в парламента, да се направи обществена дискусия и народът да се произнесе. Необходимите подписи за всенародното допитване ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание.
БСП предлага въпросът на референдума да бъде: „За“ или "против“ сте ратификацията на Истанбулската конвенция?“.
Ако управляващите бързат и настояват и тази ратификация бъде направена, то тогава народът няма да може да се произнесе.
- Корнелия Нинова
Председател на БСП -
Такъв документ би могъл да се подложи на референдум принципно преди да бъде одобрен от парламента.
Обаче според закона за пряко участие, не може да се подлагат на референдум въпроси, свързани с основни човешки права, голяма част от които всъщност са и обект на конвенцията, а освен това тези права са гарантирани в Конституцията на Република България, както и от редица български закони, а голяма част от тях вече са защитени и от други международни актове и конвенции, по които България е страна.
Това е нерелевантно и абсурдно и Конституционният съд би трябвало да се произнесе по същество.
Когато искане за референдум се внася само от депутатите на една парламентарна група, възниква съмнението, че инициативата ще бъде използвана за манипулация на общественото мнение и решаване на други сметки... - Форум "Гражданско участие" -

92%
гласували: 145
8%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.