КС образува дело за Истанбулската конвенция

Последно обновяване: 12:45 | 20 март 2018
Редактор: Десислава Димитрова
Сн.: Официален сайт
Конституционните съдии трябва да решат съответства ли документът на основния закон
Конституционният съд единодушно допусна за разглеждане по същество дело, което трябва да реши съответства ли Истанбулската конвенция на основния закон у нас. stat
До това решение конституционните съдии стигнаха след искане на 75 депутати от ГЕРБ. Те настояха КС да се произнесе за съответствието на сключената от България Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие с Конституцията. От управляващите направиха това преди да внесат документа за ратификация в парламента, като към искането си  са приложили постъпилите положителни и отрицателни становища.

Докладчик по делото е съдия Анастас Анастасов - бивш депутат от ГЕРБ.

Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им предостави решението на кабинета за оттегляне на проекта за ратификация на конвенцията, както и превода на документа, с който министрите разполагат.

След като получат становищата на държавни институции, представители на съдебната власт, университетски преподаватели и неправителствени организации, КС ще се произнесе. Според запознати еднозначен отговор на въпроса е възможно да бъде даден преди началото на лятната съдебна ваканция, съобщи БНР.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само КС може да даде най-обективната правна експертиза. Към искането депутатите са приложили и преписката за ратификацията в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години, с анализ и оценка на възможностите за прилагането на конвенцията в българското право.

Междувременно обаче Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да даде път на спокойно обществено обсъждане. Именно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не. Юристи смятат, че макар ратификацията да е временно отложена, подписът на България под конвенцията остава.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За провеждането на референдум за Истанбулската конвенция


Корнелия Нинова
Председател на БСП
Форум "Гражданско участие"
92%
гласували: 145
8%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.