Фалстарт на делото за ваксините срещу Петър Москов

Последно обновяване: 15:01 | 16 април 2018
Редактор: Надежда Христова
Сн.: Bulphoto
Петър Москов се яви в Специализирания съд по делото за ваксините
Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски. stat
Двамата заедно с още трима служители на държавната фирма "Бул Био" ще отговарят пред магистратите за дарените от Турция ваксини.

Бившият здравен министър е обвиняем за това, че на 9 юли 2015 г. е приел като дарение от турското здравно ведомство 100 000 дози ваксина за деца "Пентаксим" и 100 000 дози ваксина за Хепатит Б - "Еувакс Б". Те обаче не били разрешени за употреба у нас. Така, според прокуратурата, Москов ощетил бюджета с 325 233,87 лв.

Второто обвинение срещу Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г. улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" в размер на 427 788,31 лв. с ДДС. 

Причина за отлагането на началото на процеса е писмо на Министерство на финансите, изпратено до съда, в което се посочва, че то няма претенции срещу подсъдимите. Освен това защитата на друг от подсъдимите - Любомир Димитров, Васил Василев, възрази срещу начина, по който е командирован конкретен прокурор по делото. По думите на Василев това била порочна практика. Освен това те получили документите по делото непосредствено преди великденските празници.

Съдът се съгласи с довода за малкото време за подготовка на защитата, но отхвърли възраженията по отношение на прокурора.

Междувременно се оказа, че едната от съдебните заседатели - Албена Кръстева, е участвала като експерт в заключение по дела, по които страни са били "БулБио" и митниците. Това даде повод на част от защитата да изрази мнение, че не може едни и същи хора да са и вещи лица и съдебни заседатели. Затова и тя ще бъде сменена. В крайна сметка Кръстева си направи самоотвод. 

Следващ опит за ход на процеса съдът ще направи на 18 юни.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За обещанието на Борисов да подаде оставка


Томислав Дончев
вицепремиер
Владислав Горанов
министър на финансите
65%
гласували: 173
35%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

14 ноември 2016

Премиерът Бойко Борисов депозира в Народното събрание оставката на правителството след загубата на ГЕРБ на президентските избори.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.