ЕП: Нови сгради с паркоместа - със зарядни за електромобили

Последно обновяване: 20:48 | 17 април 2018
Редактор: Георги Брандийски
Сн.: БТА
Обновените правила ще трябва да влязат в националните законодателства на страните-членки
Всяка новопостроена сграда в ЕС с над 10 паркоместа ще трябва да има изградена задължително зарядна станция за електрически автомобили, реши Европарламентът. stat
Същото изискване ще важи и за сградите, които преминават през основен ремонт - и ще важи и за частните жилищни и бизнес сгради, и за обществените. То е част от подобряването на енергийната ефективност на сградите в рамките на блока и цели да намали близо до нулата енергийното им потребление до 2050 година.

Обновените правила ще трябва да влязат в националните законодателства на страните-членки под формата и на дългосрочни национални стратегии за поддръжката и ремонта на жилищни и обществени сгради, като крайната цел е намаляването на вредните емисии в ЕС с между 80 и 85% в сравнение с нивата от 1990 година. "Тези дългосрочни цели за обновяването на съществуващия сграден фонд ще допринесат за сигурността на инвестициите и създаването на нови възможности за финансиране за граждани и предприятия", казват от Европейският парламент.

Освен това европейските депутати решиха още, че новите сгради и съществуващите такива, в които се подменя източника на отопление, трябва да имат автоматични устройства за регулирането на температурата. В същото време бяха затегнати правилата за проверка на отоплителни и климатични системи и автоматизация на сградите.

От институцията обявиха още, че именно сградите са тези, които консумират най-много енергия в Европа - около 40% от крайното количество енергия. Европейският парламент реши още, че емисиите на CO2 от секторите транспорт, земеделие, както и от отпадъци и сгради трябва да се намалят с 30% в целия ЕС. Те отговарят за общо 60% от всички изпуснати парникови газове в съюза.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Ще приемат ли Западните Балкани в ЕС?


Еманюел Макрон
Президент на Франция в реч пред ЕП
Жан-Клод Юнкер
председател на Европейската комисия пред ЕП
50%
гласували: 0
50%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.