Арести след видео на пир в чест на Хитлер в Полша

Последно обновяване: 16:23 | 23 януари 2018
Редактор: Лилия Чалева
Сн.: V+O Communication
Миналата пролет неонацистите чествали 128-ата годишнина от рождението на диктатора
Трима души са арестувани в Полша и обвинени в пропаганда на нацизма, след като телевизия съобщи подробности за неонацистка група, чествала Адолф Хитлер stat
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заяви днес, че държавата не може да допуска използването на тоталитарни символика и че въпросната групировка трябва да бъде забранена, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полски медии. 

В събота частният новинарски тв канал "Те Фау Ен 24" излъчи записани със скрита камера кадри, на които се вижда как членове на "Гордост и съвременност", облечени в нацистки униформи, честват миналата пролет 128-ата годишнина от рождението на диктатора.

Репортерите под прикритие заснели горяща голяма свастика и възгласи "Зиг хайл!" на участниците в сборището в гориста местност.




Материалът на "Те Фау Ен 24" предизвика голям обществен отзвук в Полша. В неделя главната прокуратура на страната започна разследване дали има престъпление пропаганда на нацизма, което би довело до присъда до две години затвор.

През Втората световна война Полша е под хитлеристка окупация.

Книжка за оцветяване с Хитлер в Холандия >>




ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Ще приемат ли Западните Балкани в ЕС?


Еманюел Макрон
Президент на Франция в реч пред ЕП
Жан-Клод Юнкер
председател на Европейската комисия пред ЕП
50%
гласували: 0
50%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.