Тежък инцидент с наш скиор и треньори в Австрия, един почина

Последно обновяване: 17:08 | 17 ноември 2015
Редактор: Надежда Христова
Сн.: Dir.bg
Бусът е падал 100 метра надолу в пропастта
Главният треньор на националния ни отбор по ски-алпийски дисциплини Драго Грубелник е починал след катастрофата край австрийския курорт Зьолден. stat
39-годишният словенец е издъхнал в баварската болница в Мурнау, съобщи местната телевизия ОРФ, цитирана от БНР.

По-рано новината бе съобщена и от австрийското издание "Тиролер Тагесцайтунг", цитирано от gong.bg.

Микробусът, с който са се движили главният треньор Драго Грубелник, помощникът му Митко Христов и Попов, e катастрофирал на слизане след тренировка от глетчера в Зьолден, съобщиха от Българската федерация ски.

Бусът е бил шофиран именно от Грубелник.

Инцидентът е станал на 2330 м надморска височина около 11 ч. местно време. Шофьорът е изгубил контрол над микробуса при завой и паднал в пропаст. Бусът е падал около 100 метра. Спасителни екипи са пристигнали на място, включил се е и хеликоптер, пише австрийското издание "Хойте".

18-годишният Попов е транспортиран в университетската клиника в Инсбрук.
По първоначална информация скиорът е пострадал по-леко. Травмите му не са толкова притеснителни. Попов има изкълчен глезен, счупена скула и пукнато ребро.

Състоянието на втория треньор Митко Христов обаче е тежко. Той е настанен в болницата в Мурнау.

Алпиецът Алберт Попов е най-актуалният български скиор в последните години. Независимо че е само на 18, Аби, както му казват приятелите, вече е спечелил всичко, което може да се спечели на неговата възраст, припомня "Стандарт".

Той е неколкократен носител на купа "Тополино" (неофициално Световно първенство за деца) и шампион на България в слалома при мъжете. През 2015-а Алберт Попов спечели два сребърни медала от европейския младежки олимпийски фестивал. Започва сезона като 61-и в световната ранглиста на слалом.


Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.