Отлагат за 2020-а американския противоракетен щит в Полша

Последно обновяване: 08:57 | 23 март 2018
Редактор: Десислава Димитрова
Сн.: Shutterstock
От НАТО заявяват, че цялата система цели защита от нападения от държави като Иран
Технически проблеми ще отложат за 2020 година приключването на разположената в Полша част от американската система за противоракетна отбрана. stat
Обектът от противоракетната отбрана, разположен близо до брега на Балтийско море, е част от отбраната на НАТО, която ще се простира от Гренландия до Азорските острови.

Полското министерство на отбраната съобщи, че властите в САЩ са заявили, че срещат технически затруднения по вина на фирмата изпълнител.

Вижте как изглеждат някои от компонентите на ПРО >> >> >>


Ръководителят на американската Агенция за противоракетна отбрана генерал-лейтенант Самюъл Грийвз призна за отлагането на изслушване пред Сената снощи, но заяви, че агенцията продължава да се стреми към разполагането на противоракетния щит.

Представители на НАТО заявяват, че цялата система цели защита от нападения от държави като Иран и организации като Ал Каида. Но схемата разгневи Русия, недоволна от демонстрацията на сила в Източна Европа, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия тества своя ПРО система >> >> >>


Бившият полски министър на отбраната Томаш Шемоняк от опозиционната партия Гражданска платформа заяви, че отлагането се дължи на липсата на доверие в управляващата в Полша партия Право и справедливост, свързано с приетия неотдавна закон за Холокоста.

"Техническите причини са само претекст за отлагане до 2020 г. Уверен съм, че ситуацията се дължи на влошаване на отношенията между съюзниците", заяви той.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За обещанието на Борисов да подаде оставка


Томислав Дончев
вицепремиер
Владислав Горанов
министър на финансите
65%
гласували: 173
35%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

14 ноември 2016

Премиерът Бойко Борисов депозира в Народното събрание оставката на правителството след загубата на ГЕРБ на президентските избори.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.