6 години затвор за адвокат рекетьор

Последно обновяване: 10:28 | 28 май 2011
Редактор: Десислава Димитрова
Юристът, който вече е в ареста, ще бъде съден и за присвояване на имущество чрез заплахи
Състав на Окръжния съд в Плевен осъди адвоката Диян Мичев на 6 години затвор. Той нашумя миналата година, когато бе арестуван при операция "Въртележката" заради присвояване на чуждо имущество. stat
Той бе признат за виновен, че чрез принуда, заплашване и насилие е отнел автомобила на семейство от Плевен, при което на потърпевшите са причинени значителни имуществени вреди, предаде БТА.

Съдът наложи и глоба на Мичев - 6000 лева, както и да изплати обезщетение на собственика на колата 2400 лева и разноските по делото от 1800 лева.

Престъплението е така нареченият рекет, чрез който адвокатът е принудил свидетеля по делото да му прехвърли автомобила си, поясни прокурорът по делото Искра Ганева. Според нея присъдата е справедлива.

Подсъдимият адвокат обаче не се призна за виновен. Неговата защита ще пледира за невинност пред Апелативния съд във Велико Търново.

В момента Диян Мичев е разследван по другото дело срещу него, заради което му е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".
53-годишният адвокат бе арестуван през ноември миналата година и обвинен, че е ръководил престъпна група в Плевен за оказване на натиск на хора, за да присвоява имуществото им.
Тогава имаше и данни, че е заплашвал с убийство двама прокурори.

Според обвинителния акт адвокатът организирал чрез измама, заплахи, фалшиви документи и с изключително физическо насилие придобиването на контрол над предприятието "Подемпласт" в село Подем. Според разследващите целта на бандата била да се сдобие със земята и мястото, върху което е изградено това предприятие. Планът бил да се изгради завод за преработка на отпадъци, чрез който да бъдат получени няколко милиона евро от европейските фондове.

Мичев бил в близки контакти с повече от 10 съдии и прокурори от цялата област, като ежедневно говорел с тях по конкретни дела, които искал да бъдат "смачкани". Дори канел в дома си някои магистрати, за да обсъждат конкретни дела, които иска да бъдат решени в негова полза.


Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.