Войната в Сирия е далеч от приключване

Последно обновяване: 15:06 | 18 април 2018
Сн.: БТА
Войната в Сирия ще продължи още дълго, смята Тихомир Стойчев
Сирийският конфликт най-вероятно ще продължи още доста дълго време. stat
Ударите на САЩ, Франция и Великобритания по Сирия бяха умишлен акт, който да инициира поредната ескалация на конфликта в държавата с оглед на търсенето на решение за свалянето на Башар Асад отвън.

Това каза Тихомир Стойчев, преподавател в НБУ пред телевизия "Блумбърг".

„Германия се отказа в последния момент. Германските елити демонстрираха една по-зряла позиция, защото носят спомените от Втората световна война. Докато всички останали сякаш сме забравили. Може би другите, които настояват за решаване на конфликтите по мирен път, са Русия“, каза още Стойчев.

Според него, в западния свят вече се очертава една тенденция, че САЩ не може да бъде безспорен хегемон в регионите, където си е поставила задача да бъде такъв.

Стойчев изрази съмнението си, че нашите разузнавателни сили са били предупредени предварително за ударите по Сирия, но каза, че дори да е знаела, държавата ни е безсилна да участва.

„Въоръжените ни сили са останали около 20 и няколко хиляди. Числеността на охранителните фирми надвишава с 4-5 пъти състава на въоръжените сили на България“, посочи той. Тихомир Стойчев очерта ясна граница между българските политически елити и българското общество. „Обществото съзнава все повече, че политическият елит го води към дълбока национална катастрофа.“


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Имало ли е химическа атака в Дума?


Изявление на Европейския съюз
Сергей Лавров
министър на външните работи на Русия
11%
гласували: 910
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

7 април 2018

При предполагаемо нападение с боен отровен газ в последната бунтовническа крепост край Дамаск - Дума, загинаха десетки цивилни.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.