Нова бежанска вълна от Идлиб към Турция

Последно обновяване: 18:29 | 14 януари 2018
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Разрушения и жертви след атаки на военни самолети в Идлиб (Архив)
Засилените атаки на сирийския режим срещу контролираната от бунтовниците провинция Идлиб отприщиха нова бежанска вълна към Турция. stat
"Към момента около 130 хиляди души се придвижват от района на Идлиб към границата с Турция. Това е главно население от селските области, които се занимават със земеделие и животновъдство.

Артилерийските атаки причиниха жертви и тези хора тръгнаха към турската граница в търсене на защита и сигурност за живота си. Ако атаките обаче продължат със същата сила, броят на бежанците може да надхвърли 500 хиляди души".

Това заяви председателят на турския Червен полумесец д-р Керем Кънък, цитиран от БТА. По думите му бежанците се настаняват в палаткови лагери в района на Рейханлъ-Джилвегьозю, на 10-20 км от турско-сирийската граница.

Лагерите са били подготвени предварително, но се оказали недостатъчни, поради което екипи на правителствената служба за управление при бедствия и извънредни ситуации и на Червения полумесец оборудват нови палатки.

Част от бежанците от района на Хама са пренесли палатките си на територията на лагерите на Червения полумесец, откъдето им раздават храна, вода и лекарства.

Преди два дни турският премиер Бинали Йълдъръм призова Русия и Иран да отправят предупреждение към сирийските власти да спрат атаките, които заплашват да отключат мигрантска вълна.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
5%
гласували: 238
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.