Зигмар Габриел отмени визита в Донбас заради лошото време

Последно обновяване: 10:36 | 4 януари 2018
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Павло Климкин и Зигмар Габриел дадоха съвместна пресконференция
Министрите на външните работи на Украйна и на Германия отложиха пътуване до Донбас заради лошото време. stat
Пътуването на министрите на външните работи на Украйна и на Германия - Павло Климкин и Зигмар Габриел, към разграничителната линия между украинските сили и сепаратистите в Източна Украйна няма да се състои днес, както бе предвидено, поради лошо време. Това съобщи в Туитър Климкин.

"Метеорологичните условия не позволиха да се посети разграничителната линия, но не попречиха на продуктивното общуване с министъра на външните работи на Германия Зигмар Габриел. Планираме да осъществим това съвместно пътуване в Донбас по-късно този месец", съобщи украинският дипломат.

Германският министър посочи като причина за отлагането мъглата - "не политическата, а истинската мъгла", цитира думите му агенция ДПА.

Габриел потвърди, че планираното посещение може да се състои по-късно през януари, ако времето не създаде проблеми.

Германският министър вчера пристигна на посещение в Украйна и разговаря с украинския си колега. Днес двамата трябваше да заминат за разделителната линия край град Мариупол, да посетят офис на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и няколко населени места.

Зигмар Габриел посочи на обща пресконференция с украинския си колега Павло Климкин, че изпитва скептицизъм дали решението на САЩ да доставят смъртоносни оръжия на Украйна би помогнало за разрешаване на конфликта в Донбас.

Министър Габриел добави, че за Украйна е било важно да извърши размяна на пленници и изрази надежда, че това не е последната стъпка. "Много хора могат и трябва да бъдат освободени", подчерта той.

Освен това германският министър заяви, че е важно руското правителство да бъде убедено да върне своите военнослужещи в Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня в Донбас.

Габриел каза, че Берлин иска преди президентските избори в Русия през март да бъде постигнато споразумение относно мандата на сините каски, които би трябвало да бъдат разположени в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Русия вече внесе резолюция за разполагането на сили в Източна Украйна, която обаче не се подкрепя единодушно. Киев, противно на онова, което предлага Русия, иска сини каски в цялата зона на конфликта, по-специално покрай границата с Русия, за да се попречи на идването на украинска територия на оръжия и на въоръжени хора от Русия.

Украинският външен министър Павло Климкин пък заяви, че неговата страна ще използва доставените от САЩ оръжейни системи само за отбрана.
Климкин освен това предупреди, че Русия би могла да организира военни провокации в Източна Украйна с приближаването на руските президентски избори.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За европейската сигурност


генерал Къртис Скапароти
върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа
Сергей Шойгу
Министър на отбраната на Русия
11%
гласували: 2349
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 декември 2017

Размяна на затворници. Властите в Киев освободиха 233 души, от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики бяха освободени 73 пленници.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.