ВАС отмени здравната карта на Москов

Последно обновяване: 14:13 | 17 октомври 2017
Сн.: БТА
Картата, въведена по идея на бившия здравен министър Петър Москов, определяше потребностите от медицинска помощ във всяка област
Очаква се здравното министерство да предложи, а МС да приеме нова здравна карта, която да бъде публикувана в "Държавен вестник". stat
Вероятно тя ще е копие на отменената.

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени постановлението на Министерския съвет, с което е утвърдена националната здравна карта, съобщиха от центъра за защита на правата в здравеопазването, откъдето са атакували нормативния акт.

Картата, въведена по идея на бившия здравен министър Петър Москов, определяше потребностите от медицинска помощ във всяка област, а на местата, където са разкрити повече легла, Министерство на здравеопазването можеше да откаже да разреши разкриването на нови отделения или болници.

Постановлението, с което е утвърдена картата, е обявено за нищожно, защото картата не е публикувана в "Държавен вестник", което според съда е било задължително за подобен нормативен акт, пише в.Сега.

В здравната карта пишеше, че излишните легла за активно лечение в болниците са 2429 от общо 38 284 налични. Излишъкът е основно от терапевтични и хирургични легла и е в Пазарджик, Пловдив и София.

Според картата има недостиг на педиатрични легла, а също и на такива за дългосрочни и палиативни грижи и продължително лечение. На тази база здравната каса можеше да отказва и договори на местата с пренасищане на легла, но не го е правила и продължи да финансира всички лечебни заведения.

Освен това обаче през 2016 г. комисията по здравната карта е издала 13 отрицателни становища относно налична потребност от легла за болнично лечение и медицински дейности, т.е. обявила е пред инвеститорите, че ако разкрият нови дейности, те няма да бъдат включени в картата и няма да могат да кандидатстват за финансиране от здравната каса. Затова са отказани нови легла за нефрология, вътрешни болести, кардиология, ортопедия в Панагюрище, по интензивно лечение, съдова хирургия, неврохирургия, нервни болести в Плевен и за онколечение в Благоевград. Не е ясно какво става с тези откази след решението на съда.

Очаква се здравното министерство да предложи, а МС да приеме нова здравна карта, която да бъде публикувана в "Държавен вестник", като вероятно тя ще е копие на отменената. Дотогава обаче е възможно при липсата на действаща карта МЗ да не може да отказва разрешителни за нови дейности.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За обещанието на Борисов да подаде оставка


Томислав Дончев
вицепремиер
Владислав Горанов
министър на финансите
65%
гласували: 173
35%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

14 ноември 2016

Премиерът Бойко Борисов депозира в Народното събрание оставката на правителството след загубата на ГЕРБ на президентските избори.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.