КРЪСТОСАН ОГЪН

Нужно ли е повече оръжие в Черно море

Ще изразим своята загриженост по отношение на нарушения баланс в региона и от ускорената милитаризация на Крим от страна на Руската федерация. Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира ангажимент към сигурността на държавите членки от Черноморския басейн и очакваме да бъде признато стратегическото значение на Черно море за сигурността на страните членки на НАТО от региона.
От присъединяването си към НАТО (т.е. от 2004 г.) страната ни последователно се застъпва за по-силно присъствие на Алианса в Черно море... Принципната българска позиция е за разширяване на предното присъствие на Алианса в Черно море, на изток и на юг, адаптирано към нуждите на всяка една от държавите членки и под командването на НАТО.
- Президентът Росен Плевнелиев
президент -
Черно море (би трябвало) да бъде обявено за демилитаризирана зона... Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир. Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни?
...Когато струпваме армия, то води до реципрочна реакция. И когато руската страна докарва ядрени подводници с крилати ракети – това довежда пък до обратния реципрочен вариант да се засилва отбранителната мощ на НАТО.
Защо да не може Черно море да е демилитаризирана зона? Нека добивът на нефт и газ, нека туризмът, ако щете риболовът – това да цъфти, това е добре за всички. - Премиерът Бойко Борисов
министър-председател -

10%
гласували: 402
90%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 ноември 2016

Външни министри и висши дипломати от 9 страни в НАТО (Естония, Литва, Полша, Румъния и Словакия и на висши дипломати от България, Латвия, Унгария и Чехия) подчертаха на среща в Букурещ важността на укрепването на източния фланг на алианса.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.