0

Кръстосан огънКакво да направим с офшорките

Адски съм учуден от огромното лицемерие както на политиците, така и на медиите във връзка с «Панамските документи». Това са факти, известни на всички от 50 години.
Три четвърти от медиите публикуват на собствените си страници реклами за офшорни фирми. Ако политиците искат да спрат под някаква форма този процес, не е чак толкова сложно.
Това, че никой не иска да вземе някакви мерки, означава две неща - едното е, че офшорките за финансовия капитал са необходими. А второто е, че не е честно (да се използват офшорки), но между честно и легално има огромна разлика.

- Красимир Стойчев, бизнесмен от сектора на телекомуникациите. -
Офшорните зони са създадени от едрия бизнес и определени политици, за да могат да крадат, да си крият капиталите, да ги препират... Няма никаква логика свободните пари да не влизат в регистрирани банки, открити сметки, откъдето да се връщат с икономиката.
Редовите граждани на всяка страна си плащат данъците, а тарикатите, големите финансови акули и определени политици не плащат данъци, тоест средната класа и бедните издържат цялата публична система.
Офшорните зони трябва да бъдат закрити и парите да се върнат там, където са създадени... Не е редно хората с най-високи доходи да ги крият и да ги изнасят..
- Румен Гечев, икономист, депутат от БСП, бивш министър -

17%
гласували: 134
83%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

9 май 2016

Милионите изтекли "Панамски документи" стават достъпни за обществеността от днес, 9 май. Базата данни съдържа информация за над 200 000 дружества, тръстове и фондации, регистрирани в 21 данъчни убежища.
Разследване сочи, че Нова Зеландия е в центъра на сложна мрежа от фиктивни компании и тръстове, използвани от богати латиноамериканци за трансфер на пари.


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.