България и още 15 страни от ЕС правят суперкомпютър

stat
11:25  |  19 април 2018 | Политика / Редактор Лилия Чалева /  
Мария Габриел съобщи още, че през май ще предложи дигитална стратегия Мария Габриел съобщи още, че през май ще предложи дигитална стратегия
Сн.: БТА

Премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Мария Габриел откриха в София форум за развитието на високите технологии в Европа.
България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър. Това ще е революция в медицината, сигурността, транспорта, обяви европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел при откриването на международната конференция "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб".

Форумът е организиран от Министерството на образованието и науката и от Европейската комисия и е част от събитията на Председателството на Съвета на ЕС.

Мария Габриел съобщи още, че през май ще предложи дигитална стратегия, включваща развитието на изкуствен интелект и киберсигурност.

Министър-председателят Бойко Борисов приветства инициативата на Комисията за създаването на център за дигитални технологии и изрази задоволство от участието на България в изпълнението на плановете за създаване на европейски суперкомпютри.

Необходимо е средствата от един милиард евро, които Европейската комисия отпуска за подготовката на суперкомпютри, да се използва в тази изключително конкурентна среда, посочи премиерът пред гостите на форума. Той добави, че с този фонд и с мощните процесорни системи, начело с държави като Германия и Франция, европейските страни могат да се обединят и по-бързо да развият своите дигитални общества.

Министър-председателят изтъкна, че развитието на супертехнологиите ще помогнат за по-бързата дигитализацията у нас и на Балканите, ще са стъпка към осигуряване на защита от кибератаки и мощен стимул за развитие на научните изследвания в редица области.

Вижда се, че Европа доста е изостанала в сферата на суперкомпютрите и не случайно водещите икономики - САЩ, Китай и Япония притежават тези супер машини. В сферата на сигурността всеки ден се сблъскваме с кибератаки и дори на сегашните системи не можем да осигурим адекватна защита, добави Борисов.

България има големи традиции във високите технологии. Ние, на Балканите, макар че сме изостанали, защото докато другите държи развиваха тези технологии, ние правихме магистрали и пречиствателни станции, имаме огромен потенциал, каза Борисов.
Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.