Български ТЕЦ влезе в черен списък на ЕС

stat
08:02  |  10 ноември 2009 | / Автор Десислава Димитрова /  
Вече има онлайн регистър на предприятията, които замърсяват въздуха най-много Вече има онлайн регистър на предприятията, които замърсяват въздуха най-много
Сн.: БГНЕС

Гражданите на Европейския съюз вече могат да проверяват каква е вредата за здравето им от промишлените предприятия близо до домовете им, след като Европейската комисия откри вчера онлайн регистър на главните замърсители, предаде ДПА.
Според европейския комисар по околната среда Ставрос Димас базата данни ще даде пряк достъп на хората до информация за вредните емисии, отделяни от индустриални обекти в Европа, и ще им помогне да участват в решенията, засягащи околната среда, допълва агенцията, на която се позова БТА.
Регистърът събира данни за замърсяването от около 24 000 промишлени предприятия в ЕС. За всеки обект той показва вида и количеството вредни вещества, отделяни във въздуха, водата и почвата.
Двете предприятия, които отделят най-много серен оксид в ЕС, са полската централа "Жеспол електровни Остролека" с 15 000 тона и българската ТЕЦ "Република", близо до Перник - с 15 300 тона, уточнява Франс прес.
Главният инсинератор в Брюксел например е отделил през 2007 г. 493 000 тона въглероден диоксид, 801 тона азотни оксиди, 44 килограма арсен и 33 килограма живак. Едно от основните металургични предприятия във Великобритания е замърсило през същата година околната среда с редица вредни вещества, сред които 88 700 тона въглероден моноксид и 2 тона водороден цианид. Посетителите на уебсайта могат да търсят името на конкретно място или предприятие. Регистърът е на адрес: prtr.ec.europa.eu., отбеляза ДПА.
През юни тази година Районната инспекция за опазване на околната среда и водите в Перник разпореди да бъде спряна работата на първи котел в ТЕЦ „Република”. Причината бе, че генераторът е най-старият в централата и в страната и няма пречистващи съоръжения към него. Той бе изваден от действие месец по-рано, когато за експлоатация влезе нова мощност. Поради авария обаче след дни старият котел отново бе пуснат и това доведе до голямо замърсяване на въздуха. 
От ТЕЦ-а обжалваха в съда решението на РИОКОЗ, но миналия месец Административният съд в Перник отхвърлил жалбата на местната "Топлофикация", с която се настояваше за отменяне на спирането на четири парогенератора на "Република".




Последно в У нас


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.