Държавата имала план за бившето ГУСВ

stat
13:30  |  17 декември 2010 | Бизнес / Автор Надежда Христова /  
От бившето ГУСВ все пак са прехвърлили собствеността върху част от жилищата От бившето ГУСВ все пак са прехвърлили собствеността върху част от жилищата
Сн.: Dir.bg

Прави се всичко възможно да се помогне на хората, чиито апартаменти са изнесени на търг заради дългове на ДП "Строителство и възстановяване". Вече има и стратегия за решаване на проблема.
Това заявиха пред Дир.бг председателят на Управителния съвет на ДП "Строителство и възстановяване" (ДПСВ) Лазар Шахпазов и от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които екипът ни потърси за коментар.
На търг са изнесени платените "на зелено" жилища на девет семейства в новопостроения блок в кв. Овча купел.

На въпрос какво ще направи МРРБ, за да разреши казуса с апартаментите от МРРБ отговориха, че съвместно с ДП “Строителство и възстановяване” е изготвена стратегия за решаване на проблема. "В момента се провеждат преговори с взискателя (кредитора, завел делото - бел. ред) за прекратяване на процедурата по публична продан и вдигане на възбраните. В случай, че преговорите се окажат неуспешни държавно дружество, ще участва в търга и в случай, че успее да закупи апартаментите, ще ги прехвърли на купувачите по предварителни договори", отговориха от министерството.

Ако гореописаните мерки не дадат резултат, предприятието ще заплати с приоритет изплатените от купувачите суми, заявиха още от министерството.

Оттам обаче припомнят, че ДПСВ е в изключително тежко финансово състояние и за да бъдат върнати парите на купувачите е необходимо или да бъде отпуснат заем на предприятието или да бъде реализирана продажба на недвижим имот.

На въпрос защо нито един от потърпевшите не е бил уведомен, че платеното от него вече жилище ще бъде изнесено на публичен търг от МРРБ отговориха, че потърпевшите не са уведомени непосредствено при налагането на възбраната и обявяването на публична продан на имотите поради предвижданията на предприятието да се справи с проблема.
Впоследствие обаче били уведомили всички заинтересовани лица.

Съгласно условията на предварителните договори прехвърлянето на жилищата на купувачите следва да се извърши след въвеждане на сградата в експлоатация. По вина и забавяне на предходните управляващи на предприятието към момента това все още не се е случило. Така от министерството отговарят на въпроса защо 2 години жилищата не са прехвърлени на купувачите.
Въпреки това предприятието е предприело мерки за предсрочно прехвърляне на апартаментите, като част от тях са прехвърлени на купувачи по предварителни договори, добавят от министерството. Междувременно обаче е била наложена възбрана от страна на кредитор на ДПСВ.


Последно в Бизнес


Давай постзападно, младежо

Мюнхенската конференция по сигурността представи по предсказуем начин Запада, който отказва да признае появата на многополюсния световен ред.


Трябва ли да се направи ревизия на външния дълг, който възлиза на 16 млрд. лв.?

Да Не
Одобрявате ли състава на служебния кабинет? Ще повлияе ли мандатът на Тръмп на България?