Държавата имала план за бившето ГУСВ

stat
13:30  |  17 декември 2010 | Бизнес / Автор Надежда Христова /  
От бившето ГУСВ все пак са прехвърлили собствеността върху част от жилищата От бившето ГУСВ все пак са прехвърлили собствеността върху част от жилищата
Сн.: Dir.bg

Прави се всичко възможно да се помогне на хората, чиито апартаменти са изнесени на търг заради дългове на ДП "Строителство и възстановяване". Вече има и стратегия за решаване на проблема.
Това заявиха пред Дир.бг председателят на Управителния съвет на ДП "Строителство и възстановяване" (ДПСВ) Лазар Шахпазов и от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които екипът ни потърси за коментар.
На търг са изнесени платените "на зелено" жилища на девет семейства в новопостроения блок в кв. Овча купел.

На въпрос какво ще направи МРРБ, за да разреши казуса с апартаментите от МРРБ отговориха, че съвместно с ДП “Строителство и възстановяване” е изготвена стратегия за решаване на проблема. "В момента се провеждат преговори с взискателя (кредитора, завел делото - бел. ред) за прекратяване на процедурата по публична продан и вдигане на възбраните. В случай, че преговорите се окажат неуспешни държавно дружество, ще участва в търга и в случай, че успее да закупи апартаментите, ще ги прехвърли на купувачите по предварителни договори", отговориха от министерството.

Ако гореописаните мерки не дадат резултат, предприятието ще заплати с приоритет изплатените от купувачите суми, заявиха още от министерството.

Оттам обаче припомнят, че ДПСВ е в изключително тежко финансово състояние и за да бъдат върнати парите на купувачите е необходимо или да бъде отпуснат заем на предприятието или да бъде реализирана продажба на недвижим имот.

На въпрос защо нито един от потърпевшите не е бил уведомен, че платеното от него вече жилище ще бъде изнесено на публичен търг от МРРБ отговориха, че потърпевшите не са уведомени непосредствено при налагането на възбраната и обявяването на публична продан на имотите поради предвижданията на предприятието да се справи с проблема.
Впоследствие обаче били уведомили всички заинтересовани лица.

Съгласно условията на предварителните договори прехвърлянето на жилищата на купувачите следва да се извърши след въвеждане на сградата в експлоатация. По вина и забавяне на предходните управляващи на предприятието към момента това все още не се е случило. Така от министерството отговарят на въпроса защо 2 години жилищата не са прехвърлени на купувачите.
Въпреки това предприятието е предприело мерки за предсрочно прехвърляне на апартаментите, като част от тях са прехвърлени на купувачи по предварителни договори, добавят от министерството. Междувременно обаче е била наложена възбрана от страна на кредитор на ДПСВ.





Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.