Берлин в тревога за приток на мигранти през Либия и Италия

stat
12:01  |  29 април 2016 | По света / Редактор Надежда Христова /  
Хиляди мигранти се опитват да прекосят Средиземно море всеки месец, за да достигнат до Италия Хиляди мигранти се опитват да прекосят Средиземно море всеки месец, за да достигнат до Италия
Сн.: EPA/БГНЕС

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер изрази тревога, че нарастващ брой мигранти ще се опитат да стигнат до Европа през Либия и Италия.
Де Мезиер и австрийският му колега Валтер Соботка се срещнаха днес в Потсдам. И двамата заявиха, че Италия трябва да направи повече за защита на южната си морска граница, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Ясно е, че Балканският път вече е в миналото и няма да бъде (и не бива да бъде) отново място, откъдето хората ще могат безпрепятствено да преминават към Германия и Австрия към центъра на Европа", каза германският министър на пресконференция в Потсдам.

"Сега проблемът са алтернативните маршрути по Балканския път и разбира се, ние сме загрижени, че отново ще станем свидетели на нарастване на броя на бежанците, идващи през Либия и Италия", допълни Де Мезиер, цитиран от Ройтерс.

Междувременно снощи в Естония пристигна група от 12 бежанци в рамките на разпределението по квоти в ЕС, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от ТАСС.

В групата има две семейства от Сирия, едно от Ирак и един мъж от Йемен. По-рано Естония прие първите седем бежанци в рамките на договореностите на ЕС.

Общо по квотата от ЕС Естония се задължава до края на 2017 г. да приеме и настани 523-ма бежанци от Африка и Близкия изток.

По данни на базираната в Женева Международна организация по миграция 1 004 356 мигранти и бежанци са дошли в Европа през 2015 г. - четири пъти повече в сравнение с 219-те хиляди през предходната 2014 г.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.