Президентът Гаук: Германия остава в безпрецедентен шок

stat
17:05  |  17 април 2015 | Общество / Редактор Виктор Стефанов /  
Йоахим Гаук горещо благодари на французите Йоахим Гаук горещо благодари на французите
Сн.: EPA/БГНЕС

Германия остава под влиянието от безпрецедентния шок от катастрофата на самолета на "Джърмануингс" във Френските Алпи на 24 март, заяви президентът Йоахим Гаук.
"Всички ние още сме под влиянието на безпрецедентния шок", заяви германският президент по време на националната възпоменателна церемония в Кьолнската катедрала, събрала 1400 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

При тази драма, която отне живота на 150 души, сред които 72-ма германци, "беше унищожено нещо, което никой на света вече не може да поправи", добави развълнувано Гаук.

Вижте снимки>>>

"За мнозина от нас шокът може би беше още по-тежък, когато научихме, че катастрофата по всяка вероятност не е предизвикана от технически проблем, а от доброволен акт на един мъж. Явно именно той е повлякъл със себе си множеството други хора към смъртта, която самият е търсил", допълни държавният глава.

Германският канцлер Ангела Меркел присъстваше на първия ред на екуменическата служба, но не бе предвидено да взима думата.

"Твърде много хора в страната преживаха ужасна и тежка смесица от чувства: невероятен ужас, стъписване, скръб, която при мнозина прерасна в ярост. В крайна сметка не знаем какво е минавало през главата на втория пилот. Може би именно това ни ужасява толкова силно: безсмислието на случилото се, както и злото, което се разкри", заяви Гаук.

Германският президент горещо благодари на французите, участвали в издирвателната операция на мястото на катастрофата, и по-специално на "полицаите пожарникарите, алпинистите, лекарите, санитарите", но и на властите, особено на президента Франсоа Оланд.

"Благодаря на всички французойки и французи, които споделиха болката на германските жертви. Те отвориха домовете и сърцата си. За този трогателен знак на приятелство между нашите две страни ние сме дълбоко признателни", подчерта той.





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.