САЩ са доставили зенитни ракетни комплекси на кюрдите?

stat
10:40  |  16 януари 2018 | По света / Автор Иво Некитов /  
Според арабски издания американците са предоставили на кюрдските си съюзници модерни системи за ПВО Според арабски издания американците са предоставили на кюрдските си съюзници модерни системи за ПВО
Сн.: FLickr

САЩ са доставили на кюрдските военни формирования в Северна Сирия преносими зенитно-ракетни комплекси.
Според арабското издание "Ал-Масдар", цитирано от Интерфакс, кюрдски представители са съобщили, че в рамките на секретно споразумение с американците са получили преносими зенитно-ракетни комплекси за борба с вражески самолети над територията на провинция Африн, контролирана от кюрдите.

Вчера Дир.бг писа за усложняването на обстановката в северозападната част на Сирия:

"Ефратски меч замества Ефратски щит".

Турция прехвърля войски към границата.

След заявленията на Ердоган от неделя, че 'Турция може да започне военна операция срещу кюрдските терористи", последва изявление от САЩ, че започва изграждането на сили за безопасност и охрана на границите на кюрдските сирийски територии.

Не е ясно доколко изявленията на кюрдските представители са блъф или отразяват действителни американски доставки на съвременни високоточни въоръжения, но има многобройни свидетелства и снимки, че кюрдите разполагат с относително модерните американски противотанкови системи TOW.

Възможно е тези съобщения от кюрдска страна да имат за цел и всяването на допълнителен раздор между Анкара и Вашингтон, коментират обаче анализатори.






Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.