Украйна предлага ”Антонов” за президентски самолет на Тръмп

stat
15:30  |  7 декември 2016 | По света / Редактор Димитър Михайлов /  
Товарният самолет Ан-225 ”Мрия” е гордост на украинските самолетостроители Товарният самолет Ан-225 ”Мрия” е гордост на украинските самолетостроители
Сн.: EPA/БГНЕС

Украинският самолетостроител "Антонов" е предложил на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да използва техен лайнер за президентски самолет.
"Може би е по-добре да се разгледа кандидатурата на самолет "Антонов" като президентски?", пише на страницата на украинското предприятие в Twitter.

Тръмп заяви неотдавна, че доставката на новите президентски самолети Boeing ще струва четири милиарда долара и заплаши да анулира сделката заради прекалено високите разходи, съобщи РИА Новости.

„Нещата със самолета са напълно извън контрол. Според мен това е направо смешно, "Боинг" са понадули цената. Искаме компанията да печели пари, но не чак толкова”, заяви новоизбраният президент пред журналисти в кулата "Тръмп" в Ню Йорк.

В момента президентът на САЩ използва два Boeing 747-200B, които са произведени преди около 30 години. Планира се новите машини да бъдат на разположение чак през 2023-2024 г. Това би означавало, че Тръмп може да се възползва от тях, само ако бъде преизбран за втори президентски мандат.

През януари компанията Boeing получи договор за разработка на ново поколение самолети за президента на САЩ на базата на търговския лайнер Boeing 747-8. По първоначални разчети стойността на сделката възлизаше на 3 милиарда долара.

Концернът "Антонов" беше създаден през 2005 година, обединявайки съществуващото от 1989 година едноименно предприятие с киевското конструкторско бюро "Антонов". Сред разработките на предприятието са товарните гиганти "Руслан" и "Мрия".




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.