БСП и ГЕРБ се хванаха за гушите за санирането

stat
15:46  |  21 февруари 2017 | Бизнес / Редактор Георги Брандийски /  
Саниран блок в Бургас Саниран блок в Бургас

БСП ще сезира прокуратурата за опорочени процедури по програмата за саниране. БСП искат санирането да спре, а парите да отидат другаде, реагираха от ГЕРБ.
В централата на БСП постъпват десетки сигнали за опорочени процедури, обобщаваме ги и ще сезираме Главна прокуратура да направи цялостно разследване на пътя по сключване на тези договори и обезпечаване на тези средства от Министерския съвет, съобщи Жельо Бойчев на пресконференция в централата на партията, цитиран от БТА.

Най-много били сигналите за договори от Пловдив и Благоевград.

Как може един квадратен метър да струва 300 лева и след това да се окаже, че може да бъде изпълняван и за 100 лева, коментира Жельо Бойчев.

Той припомни, че когато е стартирала Националната програма за саниране Министерство на регионалното развитие определи пределните цени, над които не се сключваха договори, а те са 290 лв./кв. м. Някъде в хода на програмата тази цена била коригирана и станала 148 лв. /кв. м. Октомври месец 2016 г. с поредното решение на МРРБ, цената станала 115 лв./кв. м.за сгради до 8 етажа и 130 лв. за сгради над 8 етажа.

Единственият въпрос, който може да зададем в момента е - къде отиде разликата? Как може едни и същи дейности да се извършват на различни цени? Къде отиде тази разлика?, попита Бойчев.

Според него вместо към момента да бъдат изпълнени два пъти повече жилищни блокове заради грабежа на века, организиран от ГЕРБ чрез Националната програма за саниране, е ощетен всеки един български гражданин.

Бойчев припомни, че 2014-2015 по ОП „Обновление на българските домове“ се е извършвало също саниране на жилищните сгради.

„Тази програма също се управлява от МРРБ, и по правилата и критериите на оперативната програма, с мониторинга на ЕК и търговете, които бяха играни, искам да забележите, че средните стойности, на които се извършваше същата дейност е между 90 и 100 лв.“, коментира Бойчев.

Говорителят на БСП посочи, че твърденията на Лиляна Павлова, че през 2015 г. е имало бум на строителство са нелепи, тъй като никой не го е забелязал.

Отвъд целия репертоар срещу всичко добро, което сме сторили, имам всички основания да смятам, че целта на БСП е санирането да бъде спряно, каза на пресконференция вицепремиерът в кабинета „Борисов 2“ Томислав Дончев, цитиран от „Фокус“.

„Боя се, че някой има за цел тези пари, които държавата е успявала да задели, да отидат някъде другаде, не знам къде - ще питате колегите“, обясни той.

Според него невъзможно е с рационални аргументи да се отговори на голяма част от глупостите, които се говорят от ляво.





Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.