Защо убиват бизнесмени в България?

stat
14:27  |  8 януари 2018 | Общество / Автор Красимир Тодоров /  
Полицията разследване на убийството на бизнесмен в София Полицията разследване на убийството на бизнесмен в София
Сн.: Bulphoto

Случаите на застреляни бизнесмени през последните години в България си приличат поне по три общи неща.
Първото е, че при всички убийства на такива хора задължително има  куршум в главата. Това гарантира, че няма да бъдат спасени.
 
Второто е, че тези убийства така и остават неразкрити. Вероятно защото са поръчкови, извършителите се укриват веднага и няма мотив, който да ги свързва с разстрела.

Третото е, че жертвите са нападани посред бял ден, най-често сутрин и нападателите очевидно добре са познавали навиците им. А и това, че те явно не са очаквали някой да посегне на живота им и са ходели без охрана, макар че са имали възможност да си я осигурят.

От тази гледна точка днешният разстрел на Петър Христов не е нито нещо необичайно, нито нещо изключително.

Случаят от "Манастирски ливади" от днес удивително напомня на едно друго убийство от 2016 година - това на създателя на модна къща "Агресия". Александър Антов бе прострелян на 8 януари 2016 с два куршума в тила по време на разходка с кучето си. Куршумите в Христов са повече, но има и такъв в главата, поне такива са някои от информациите.

И в двата случая жертвите не са били номинално собственици на своя бизнес, а са го прехвърлили на дъщерите си. Защо са го направили, дали това е формално оттегляне от управлението или просто параван, не е ясно.

Полицията обяви през 2016 година, че убийството на Антов е поръчково и посочи евентуалните версии-неуредени бизнес отношения, личен конфликт или завладяване на бизнес пазари.

От първите информации по случая с Петър Христов, оставаме с впечатлението, че тези версии ще са актуални и в неговия случай.

Подобни убийства не са само софийски патент. През юли 2017 година бе застрелян бизнесмен в Пловдив, на алея в парк "Лаута". Там разхождал кучето си, както и Антов. В пловдивското убийство обаче има разлика - жертвата е покосена с един куршум в сърцето. Очевидно убиецът е бил сигурен, че няма да оживее.

Малко по-назад във времето е убийството на варненеца Борислав Манджуков. Той бе застрелян при излизане от блок в комплекс "Бокар" на столичния булевард "България". И при него няма открити извършители или поръчители. Манджуков също се е оттеглил от фирмите си и разпродава дялове на различни хора.

Какво е общото между тези жертви на разстрели? Имат бизнес, който се развива не твърде успешно,вероятно това важи и за последната жертва, макар че точни данни на този етап няма.  Изтеглят се от фирмите си и оставят близки хора да ги управляват или разпродават дяловете си. Убийците са държали на всяка цена да отстранят набелязаната жертва и са го направили без грешка. Вероятно и последният случай ще остане неразкрит, както и тези преди него.





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.