Еквадор даде гражданство на Джулиан Асандж

stat
19:17  |  11 януари 2018 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Еквадор натурализира основателя на ”Уикилийкс” Джулиан Асандж Еквадор натурализира основателя на ”Уикилийкс” Джулиан Асандж
Сн.: БТА

Еквадор предостави гражданство на основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж, живеещ от повече от пет години в еквадорското посолство в Лондон.
Еквадорското министерство на външните работи заяви, че властите са решили да позволят Асандж да бъде натурализиран, докато търсят начини да уредят ситуацията му, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Еквадор предостави политическо убежище на основателя на "Уикилийкс", след като през 2012 г. той потърси убежище в посолството на страната във Великобритания, за да избегне есктрадиция в Швеция заради разследване за сексуално посегателство.

Шведските власти впоследствие прекратиха делото, но Асандж остана в посолството, защото все още може да бъде арестуван във Великобритания за нарушаване на гаранцията, под която беше пуснат.

Днес британското министерство на външните работи заяви, че е отхвърлило искане на еквадорската страна да предостави дипломатически статут на Асандж, който е роден в Австралия.

Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.