Затварят ТЕЦ-ове, първият е на Ковачки

stat
08:00  |  19 август 2010 | Бизнес / Автор Лилия Чалева /  
Ако не започнат незабавни инвестиции в очистващи съоръжения 5 ТЕЦ-а могат да затворят Ако не започнат незабавни инвестиции в очистващи съоръжения 5 ТЕЦ-а могат да затворят
Сн.: Bulphoto

Възможно е до 2015 г. 5 термични централи у нас да спрат производството на електроенергия, тъй като ще им бъдат отнети комплексните разрешителни.
Ако собствениците им не започнат незабавни инвестиции в очистващи съоръжения, може дори да се стигне до разваляне на приватизационните договори, а спирането на тези мощности може да създаде проблеми за енергийната сигурност на страната, каза зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев вчера, съобщава в. „Класа”

Става дума за 1765 мвт обща мощност на ТЕЦ-овете в Бобов дол, „Брикел“, „Марица 3“ в Димитровград, „Топлофикация- Сливен“ и три блока на ТЕЦ-Варна. Техни собственици са бизнесменът Христо Ковачки, фирми, близки до него, и чешката ЧЕЗ, която държи ТЕЦ-Варна.

Косев обясни, че вече са проведени срещи със собствениците на дружествата с предупреждението, че те незабавно трябва да вложат пари в съоръженията. Необходимо е да се покрият екологичните изисквания на ЕС, да се издадат нови комплексни разрешителни, за да може централите да продължат да работят.

Най-тежко в момента е положението с ТЕЦ „Брикел“, който според миньорските синдикати трябва да спре работа на 1 септември. От централата, собственост на бизнесмена Христо Ковачки, вече представиха своя план за изграждане на сероочистващи инсталации.
Подобни намерения имат и „Топлофикация-Сливен“ и ТЕЦ-Бобов дол, който също е собственост на фирми, близки до Ковачки. Бизнесменът е собственик и на ТЕЦ-а в Димитровград, а инвеститор във варненската електроцентрала е чешката компания ЧЕЗ. Главният оперативен директор на компанията Алеш Дам вече заяви, че водят преговори за удължаване на срока на експлоатация на първите три блока на ТЕЦ-Варна.

За да не се загубят тези централи, вече водим разговори с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол доколко е възможно да се разтрогнат договорите с инвеститорите, каза Косев. По думите му искането за отсрочка пред ЕС не устройва страната ни, защото има възможност собствениците отново да не направят нужните инвестиции.

В началото на май Европейската комисия отхвърли искането на България за отлагане с още 2 години на срока за влизане в сила на екологичните изисквания спрямо 5 топлоелектрическите централи.





Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.