Петер Пелегрини поема премиерския пост в Словакия

stat
16:46  |  15 март 2018 | По света / Редактор Виктор Стефанов /  
Роберт Фицо и Петер Пелегрини Роберт Фицо и Петер Пелегрини
Сн.: БТА

Словашкият президент Андрей Киска съобщи днес, че ще повери съставянето на новото правителство на досегашния вицепремиер Петер Пелегрини.
По-рано през деня Киска прие оставката на министър-председателя Роберт Фицо.

Пелегрини е близък до Фицо и е от неговата социалдемократическа партия "Смер".

Вчера словашкият премиер подаде оставка, за да бъде запазена управляващата трипартийна коалиция, но при условие новият премиер да бъде излъчен от неговата левоцентристка формация. Целта е да бъде уредена политическата криза започна след убийството на разследващия журналист Ян Куциак, което разтърси Словакия.

Словашкият президент е бил уверен от трите партии от управляващата коалиция, че новото правителство на Пелегрини ще има мнозинство в парламента, предадоха световните агенции.

По-рано Киска поиска или предсрочни избори, или дълбоки промени в кабинета, за да бъде сложен край на политическата криза в Словакия, предизвикана от убийството на журналиста Ян Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова миналия месец. Куциак разследвал предполагаеми случаи на корупция по високите етажи на властта, включително евентуални връзки между хора от обкръжението на Фицо с италианската мафия.

Двама министри - на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, подадоха оставка след убийството на Куциак. Мадярич направи това по лични убеждения, а Калиняк - след като партията на етническите унгарци "Мост-Хид" ("Мост") поиска той да се оттегли от поста като условие за нейното оставане в управляващата коалиция.

Впоследствие, на фона на най-големите протести в Словакия след падането на комунизма, "Мост-Хид" обаче постави нови условия.

Управляващата в Словакия коалиция включва и националистическата Словашка национална партия.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.