Гърция пресякла опит за заселване на гюленисти в страната

stat
20:26  |  24 март 2018 | По света / Редактор Виктор Стефанов /  
В Анкара изградиха монумент в памет на жертвите на опита за преврат от 15 юли 2016 г. В Анкара изградиха монумент в памет на жертвите на опита за преврат от 15 юли 2016 г.
Сн.: БТА

Гръцките служби за сигурност са осуетили план за настаняване в Гърция на поддръжници на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.
Анкара обвинява Гюлен за неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., съобщава в. "Катимерини", позовавайки се на ексклузивна информация.

Твърди се, че поддръжници на живеещия в доброволно изгнание в САЩ Гюлен са планирали да създадат условия в Гърция за настаняване на избягали от Турция членове на движението. В понеделник трима американски граждани от турски произход, за които се смята, че са имали водеща роля в този план, са били спрени на международното летище в Атина.

Тримата пристигнали с полет от САЩ, но след проверка на властите на летището били принудени да се върнат поради съображения, свързани с националната сигурност. Заради деликатността на случая с него се заел в пълна секретност малък екип от правителствени служители.

Тримата заподозрени се представили като членове на неправителствени организации и инвеститори в недвижими имоти, които твърдели, че се интересуват от покупки на имоти в Гърция или за настаняване на мигранти, или в рамките на по-голям инвестиционен план.

Гръцките полицейски служители, които ги разпитали, обаче твърдят, че те имали други намерения: да създадат обекти за настаняване на поддръжници на Гюлен, по-специално в района около Атина.
Те били задължени да се върнат в САЩ във вторник с полет на авиокомпания "Емирейтс" до Ню Йорк.

След неуспешния пуч в Турция през 2016 г. над 2000 турци, мнозинството от които поддръжници на Гюлен, са поискали убежище в Гърция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган описва Гюлен като "мозъка" на опита за преврат и многократно е искал екстрадицията му от САЩ. По-рано тази година Ердоган заплаши да спре сътрудничеството със САЩ по въпроси, свързани с международния тероризъм, докато Гюлен не бъде предаден на Турция.

С оглед на тези събития гръцки правителствени представители предупредиха, че създаването на мрежа от гюленисти на територията на Гърция би представлявало заплаха за националната сигурност в момент на повишено напрежение между Гърция и Турция, посочва вестникът, цитиран от БТА.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.