Баку потвърди 1 млрд. куб. метра газ за България

stat
14:23  |  22 февруари 2017 | Бизнес / Редактор Георги Брандийски /  
Павлов покани компаниите с много голям опит от Азербайджан за проучванията в Чирен Павлов покани компаниите с много голям опит от Азербайджан за проучванията в Чирен

Баку потвърди, че ще може да доставя на България 1 милиард куб. метра газ годишно. Изграждането на газовата връзка с Гърция ще започне в началото на 2018 г.
Това стана ясно след срещата на енергийният министър на Азербайджан Натиг Алиев и българският служебен министър на енергетиката Николай Павлов, съобщиха от МЕ.

Двамата са обсъдили на среща в Баку развитието на двустранните отношения в енергийния сектор. Николай Павлов е в столицата на Азербайджан за участие в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която ще се състои на 23 февруари 2017 година. Българската делегация включва и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и държавните газови дружества.

Задължително условие за доставката на договорените количества газ от Азербайджан е изграждането на българо-гръцката газова връзка - интерконектора IGB. Проектът е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България, подчерта служебният министър на енергетиката.

В момента тече интензивна работа по подготовка на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, така че в началото на 2018 г. строителството на IGB да започне, заяви Павлов на срещата, се допълва в съобщението. Най-важното е, че финансово проектът е осигурен, допълни той.

Проектът получи 45 млн. евро безвъзмездно финансиране по "Европейска енергийна програма за възстановяване". Отделно в бюджета на България е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, която осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Също така се работи активно за осигуряване на допълнително грантово финансиране за IGB от структурните и инвестиционните фондове на ЕС.

Павлов покани компаниите с много голям опит от Азербайджан да участват в конкурса за 3D сеизмичните проучвания, свързани с разширяването на газовото хранилище "Чирен".

"Източниците на газ в Азербайджан са реални. Възможностите за увеличаване на добива също са реални. Мисля, че ние ще се заинтересуваме от проектите, които България планира да реализира в газовия сектор. Ние сме готови да участваме. Разчитаме преди всичко да се включим в проекта за газовото хранилище", каза министър Натиг Алиев.





Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.