”Газпром” ще спре газа за Украйна, нямало предплата

stat
11:34  |  24 ноември 2015 | По света / Автор Георги Брандийски /  
Днес или утре доставките на газ ще бъдат прекратени заради липсата на предплащане, каза Новак Днес или утре доставките на газ ще бъдат прекратени заради липсата на предплащане, каза Новак
Сн.: EPA/БГНЕС

Доставките на руски газ за Украйна могат да бъдат спрени през следващите дни, защото украинската страна не е извършила предплата.
Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от РИА "Новости" и БГНЕС.

По-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер отбеляза, че до момента Киев не е извършил необходимото предплащане. Последният транш за „синьото гориво“ е получен на 5 ноември.

Милер отбеляза, че Украйна взима малки количества газ в момента, но дори и при тези обеми страната ще може да си позволи да прави това в рамките само на няколко дни.

„Днес или утре доставките на газ ще бъдат прекратени заради липсата на предплащане“, каза Новак пред радио „Вести ФМ“.

В периода от октомври 2015 до края на март 2016 г. сътрудничеството между „Газпром“ и „Нафтогаз“ се развива на основата на зимния газов пакет, който е парафиран от Русия, Украйна и ЕК на 25 септември. Документът предвижда „Нафтогаз“ задължително да купи от „Газпром“ синьо гориво на стойност 500 милиона долара. Тази сума е отпусната в кредит, привлечен с помощта на ЕК.

Украйна вече е изпълнила своя ангажимент, превеждайки на „Газпром“, според последните данни, 542 милиона долара предплата.

"Газпром" увери "Булгаргаз" за непрекъснатост на доставките

Проблемите в Украйна няма да се отразят на доставките на синьо гориво за страната ни. Подобно уверение от руска страна е получил изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

Той посочи, че дори и по някаква причина доставките да спрат, в газохранилището в Чирен има достатъчни количества синьо гориво, а и в момента "Булгаргаз" не черпи газ оттам.

При необходимост около 1 милион кубически метра газ на ден могат да влязат през газовата връзка с Гърция. Количествата, които могат да се внесат по този начин, са близо 10 процента от зимното потребление на газ в страната.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.