ЕК призова Русия да не спира или ограничава газа за ЕС

stat
14:27  |  17 април 2014 | Бизнес / Редактор Гергана Мишева /  
Жозе Барозу: ЕК може да бъде бъде домакин на тристранни преговори с Русия и Украйна Жозе Барозу: ЕК може да бъде бъде домакин на тристранни преговори с Русия и Украйна
Сн.: EPA/БГНЕС

Жозе Барозу е изпратил писмо до Владимир Путин, в което настоятелно призовава доставките на газ за Европа да не бъдат ограничавани или прекъсвани.
По този начин Русия ще бъде възприемана като надежден партньор, става ясно от писмото, предаде БТА.

Председателят на Европейската комисия Барозу заявява, че комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е готов за незабавна среща с енергийните министри на Украйна и на Русия, доколкото възможността доставките да пострадат е посочена в писмо на руския президент Путин до европейски ръководители и бе обвързана с украинските задължения за доставен газ.

Барозу обяснява, че комисията може да бъде бъде домакин на тристранни преговори с Русия и Украйна, с чиято помощ да бъдат избегнати "крайни сценарии" и да бъде обезпечена сигурността на газовите доставки.

"Подобни консултации следва да се състоят, без да бъде създавана възможността търговските дружества да избягват договорите си и без да съдържат предубеждения на търговските преговори. Според нас решенията на руските претенции се съдържат в краткосрочни и дългосрочни механизми, включително на основата на цени и условия за доставки, затова е редно да бъдат потърсени с преговори и чрез правни рамки", пише Барозу.

По думите му промените в договорните условия на политическа основа са против духа на подкрепа и сътрудничество, очертан в писмото на Путин.

Председателят на ЕК допълва, че доставките на руски газ за Европа са предмет на договори между европейски дружества и "Газпром", затова отговорността за тяхното изпълнение в договорените обеми е на руския доставчик.

"Многократно изразихме очакването си търговските оператори да продължат да спазват договорните си ангажименти. Надеждните доставки са в интерес на Русия с оглед на развитията на международните пазари на газ", пише Барозу.

По думите му доставките за Украйна и за Европа са тясно свързани, затова ЕК желае предприемането на преговори в условията на "равнопоставеност, прозрачност, честност и без дискриминация".

Междувременно Владимир Путин отговори на Барозу по време на традиционната си дискусия в пряк телевизионен ефир, че Газпром отговаря само за доставките на газ в Европа, а Украйна трябва да гарантира безпрепятствения транзит, предаде ИТАР-ТАСС.

"Отговорността за транзита носи Украйна и това е предвидено в договора, а цената на доставките за самата Украйна се определя по известната формула, според която днес тя е 485 долара за 1000 кубични мета", подчерта Путин.

Той припомни, че именно, за да се гарантира непрекъснатият транзит на газ за Европа, Русия е построила "Северен поток" и започва строителството на "Южен поток".

По-рано каза, че Русия е готова още месец да чака Украйна да плати газовия си дълг и моли Запада да се включи в процеса на уреждането му.





Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.