Скандален строеж на поморийския плаж

stat
11:09  |  24 декември 2008 / Автор Виктор Стефанов /  
Кметът на Поморие се закани да прати решението на съда Кметът на Поморие се закани да прати решението на съда
Сн.: Bulphoto

Скандална сделка за строителство на първа линия до морето одобри общинският съвет в Поморие. Съветниците продадоха право на строеж върху терен от 5 декара с незаконно изготвена оценка за цената.
Докладът бе внесен от съветничката от БСП Стефка Ангелова, чийто съпруг работи във фирмата - инвеститор в строежа, съобщава в. “Сега“, цитиран от БЛИЦ.
Теренът се намира в местността Косата и е частна общинска собственост. В момента върху него има стари бунгала с разгърната застроена площ от 2200 кв. м. Собственик е “Еко Клима 11“, управлявана от Георги Иванов. Той иска да построи нови постройки със същата разгърната площ като бунгалата.
От доклада не става ясно върху каква част от целия терен ще се вдигнат новите 2200 кв. м. Самата оценка пък е изготвена в нарушение на закона за общинската собственост.
Законът изрично изисква оценките при разпоредителни сделки с общинско имущество да се възлагат от кмета на общината, докато тази за случая в Косата е разработена по разпореждане на самата общинска съветничка Ангелова, се разбра по време на дебатите в общинския съвет. Съветници се усъмниха и в самата цена, защото подробните финансови обосновки на оценителя не са били представени. Той е оценил правото на строеж на 251 982 лв., или 58 евро на един квадратен метър разгърната застроена площ.
“Никъде в предложението не пише и какво точно смята да изгради фирмата, което е скандално. Още повече, че докладната не е минавала през одобрението на комисията по ред и законност.
БСП ни я наложи, а с гласовете и на ДПС решението бе прието“, заяви Хубавина Ябаджиева от ДСБ, която е шеф на комисията по законност.
Кметът на Поморие Петър Златанов се закани да прати решението в съда. Той обясни, че е апелирал пред съветниците да не го гласуват, но те не го послушали. Шефът на БСП в Поморие Янчо Славов, който е един от гласувалите за незнайния строеж, не пожела да говори по телефона.
Самият Иванов също не хвърли светлина върху строителните си намерения. “Това, което ще бъде построено там, ще бъде съгласувано с всички заинтересовани инстанции и ще бъде напълно законно“, увери той. Георги Иванов също е общински съветник, но в Бургас. Той е шеф на Движение за свобода и справедливост и издател на безплатен вестник, в който всяка седмица громи корупцията и беззаконието.




Последно в


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.