Австрия депортира жени и деца мигранти в Хърватия

stat
19:58  |  15 март 2018 | По света / Редактор Виктор Стефанов /  
Австрия приложи Дъблинския регламент след съдебно решениеБежанци, мигранти Австрия приложи Дъблинския регламент след съдебно решениеБежанци, мигранти
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Две сестри афганистанки и трите им малки деца бяха депортирани от Австрия в Хърватия според присъда на Европейския съд.
Една от сестрите, Хадия Джафари, каза за Асошиейтед прес, че съдът е постановил семейството да напусне Австрия в неделя. Тя и сестра й са пристигнали в Австрия през 2016 г.

Хадия казва, че са направили всичко възможно да бъдат интегрирани, като са учили немски и са записали децата в училище. Австрийските власти обаче сметнали, че те трябва да бъдат изпратени в Хърватия, защото според правилата на Европейския съюз (Дъблинския регламент - б.р.) кандидатите за убежище трябва да търсят международна защита в първата страна, в която са пристигнали.

Европейският съд се е съгласил с австрийските аргументи.

"Децата ме питат всеки ден: Защо не ходим на детска градина? Искаме да се върнем в Австрия. Не можем да останем тук", каза Джафари в Загреб.

Унгария междувременно съобщи, че възнамерява да координира по-тясно своята политика към мигрантите с Австрия и Италия

След изборите в тези две страни антиимигрантските партии получиха широка подкрепа, каза днес унгарският външен министър Петер Сиярто.

Политиката ни не е насочена срещу западната част на Европа, а срещу миграцията и тя отговаря на нашите интереси, защото даваме приоритет на сигурността. коментира Сиярто.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.