290 ловешки джипа ”Грейт уол” купува МВР

stat
07:41  |  26 април 2017 | Общество / Автор Николай Големанов /  
Един от високопроходимите модели, който се произвежда в Ловеч - ”Хувър 5” Един от високопроходимите модели, който се произвежда в Ловеч - ”Хувър 5”
Сн.: Bulphoto

МВР купува 290 високопроходими автомобила от компанията "Българска автомобилна индустрия", от Ловеч, за над 30 милиона лева, съобщава "Сега".
За бъдещата доставка става ясно от обявената през март обществена поръчка. Победителят е избран, но не се знае дали договорът е подписан.

Куриозът е, че фирмата, ръководена от бивш управител на Гриша Ганчев, е изместила гиганти като "Мото Пфое".

"Н-Ауто София", които внасят "Нисан", "Тойота Тиксим", както и "Киа Моторс България", също са отпаднали от надпреварата по различни причини, личи от документацията.

От "Мото Пфое" например са направили грешно изчисление в цената си според МВР.

В мотивите си за избора комисията, оценила предложенията, е записала като предимство, че предложените автомобили се сглобяват в България. "Това допринася за намаляване на себестойността на предлаганите автомобили", пише в документите.

Единична цена не е посочена, но сметката показва, че МВР ще похарчи средно по 100 000 лева за кола.

Неотдавна "Литекс Моторс", която сглобяваше у нас колите от китайската марка "Грейт уол" близо до Ловеч, подаде молба за обявяване в несъстоятелност.

Едноличен собственик на капитала на "Българска автомобилна индустрия" е Андон Димитров, сочи справка в АПИС. До средата на 2015 г. той е бил в управата на "Литекс Моторс". Преди това е управлявал и дружествата "Литекс Комерс" и "Литекс Пропърти". Член е и на управата на футболния клуб ЦСКА-София.

Стойността на поръчката е над 29 млн. лв. без ДДС., като търгът е прекратен по втората позиция - за доставка на мобилни технически работилници, с които да се поддържат новите автомобили. За поддръжката вероятно ще се обяви следващ търг.

Поръчката за колите на Граничната полиция е поредната, която се финансира с европейските 320 млн. лв., отпуснати на страната ни от ЕК за справяне с миграционната криза.





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.