Прокурор, свързан с Куката, подаде оставка

stat
09:37  |  22 март 2018 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Димитър Захариев е обвинен и за принуда на свидетел по делото ”Октопод” Димитър Захариев е обвинен и за принуда на свидетел по делото ”Октопод”
Сн.: NOVA Broadcasting Group

Окръжният прокурор от Плевен Димитър Захариев, който е подсъдим по две дела, подаде оставка и напусна съдебната система.
Оставката беше гласувана от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и приета единодушно без дебати, съобщи "Лекс".

Захариев е подсъдим по две дела в Софийския градски съд и в Специализирания наказателен съд. Първото дело е за принуда над свидетел по делото „Октопод“. Според обвинението през април и май 2015 г. Захариев е принуждавал основния свидетел Георги Цветанов да набеди наблюдаващия тогава делото прокурор Светлозар Костов в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства. Захариев искал Цветанов да подаде сигнал срещу Костов за това, че му е оказвал натиск какви показания да дава.

Принудата била извършена чрез заплахи, че срещу свидетеля ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения. Цветанов обаче не се поддал и не изпълнил исканията на Захариев. Няколко месеца по-късно Цветанов загина в автомобилна катастрофа.

По време на едно от заседанията по делото през юни м.г. Захариев беше арестуван в съдебна зала. Тогава стана ясно, че срещу него има ново дело – за изнудване и участие в групата за рекет на Камен Балбузанов-Куката. Според държавното обвинение ролята му в бандата на известния плевенчанин от подземния свят била логистична и покровителска, а освен това изнудвал лекар за пари.

В телевизионно разследване пък беше показано посещение на прокурора заедно с Балбузанов в завод „Вапцаров“, охраняван от „Експрес Секюрити 2000“. Целта на посещението била да се предложат услугите на фирмата. Заедно с Куката, Захариев посетил със същата цел и други обекти, охранявани от нея.

Тогава главният прокурор Сотир Цацаров поиска дисциплинарно уволнение за Захариев, след което започна проверка срещу него. Тя установи, че Захариев е нарушил принципа на почтеност и благоприличие и е накърнило престижа на съдебната власт.

Междувременно журналисти успяха да заснемат Димитър Захариев в отлично здраве, веднага след като се появи в съдебната зала с патерици, за да бъде пуснат под домашен арест (вижте снимки в галерията).




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.