Пловдивчани създадоха революционна чаша за кафе

stat
11:58  |  21 ноември 2016 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Чашката запазва хрупкавостта си и напитката в нея за 40 минути Чашката запазва хрупкавостта си и напитката в нея за 40 минути
Сн.: Facebook

Двама пловдивчани изобретиха и патентоваха революционна вафлена чаша за кафе, която запазва характерната си хрупкавост и вкус за 40 минути.
Създателите на ядливата чаша Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов са неразделни приятели още от първи клас. Сега самите те имат по две момчета и работят в коренно различни браншове, съобщиха БНТ и в. "Марица".

Идеята им хрумнала заради употребата на милионите пластмасови и картонени чаши за кафе, като основната цел на двамата иноватори е опазване на околната среда. Джалъзов и Запрянов създават чашата за топли и студени напитки от натурални и екологично чисти зърнени продукти.

"Тръгнахме с една налудничава идея. С времето създадохме 4 прототипа, направихме стотици опити и изглежда успяхме да постигнем един завършен продукт”, разказва Джалъзов.

Три години са продължили опитите им за създаване на чашката, като през това време с помощта на българска компания по техен проект вече са конструирани и четири машини за индустриалното й производство. Очаква се производството да стартира през пролетта, но вече са налице поръчки от цяла Европа.

"Чашката е защитена в Българско патентно ведомство и с авторско право от Библиотеката на конгреса в САЩ”, допълва Запрянов, който подхвърлил идеята още през 2002 г.

Двамата пловдивчани вече работят по създаването на чаши с по-голяма вместимост, както и на вафлена бъркалка за кафето. Категорични са, че разработката им няма аналогия.

"Има подобни продукти, но те разчитат на една специфична шоколадова глазура, която да задържа течността, а нашият продукт е уникален, няма друг такъв в света. Вкусът е на вафла или бисквита към кафето. Искаме да направим и бъркалка от същия материал, което ще е доста удобно", обяснява още Запрянов.

Изобретението им е с препоръчително време за употреба 40 минути, ако преди това вече не сте изяли вкусната чаша.
Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.