Поколението днес остарява по-бавно от предходното

stat
16:27  |  23 март 2018 | / Автор Красимир Тодоров /  
Борбата със затлъстяването води до забавяне на стареенето Борбата със затлъстяването води до забавяне на стареенето
Сн.: Shutterstock

Екип от учени са анализирали данните за здравословното състояние и хранителните навици на 21 575 души на възраст под 80 години в САЩ.
Проучвани са метаболизма, нивата на възпалителни процеси в тялото, функцията на различните органи, кръвното налягане и капацитета на дишането, съобщи Science Alert.

“Това е първия път, когато се откриват научно подкрепени доказателства за “отложено” остаряване, в случая сред американското население”, казва водещият автор на изследването, Айлийн Криминс от университета в Южна Калифорния.

Данните сочат, че биологичното стареене, тоест износването на клетките в тялото ни, в някои случаи се забавя. Изследването установи още, че биологичната възраст е по-ниска за последните периоди във всички възрастови групи, но разликата варира в зависимост от възрастта и пола. Учените считат, че промените в отношението ни към тютюнопушенето, затлъстяването и употребата на медикаменти са отчасти причината за забавянето на стареенето.

Мъжете на възраст между 60 и 79 години са показали най-добри резултати, като средната биологична възраст при тях е спаднала с повече от 4 години между 1990 и 2000-та години. Това е доказателство ,че мъжете в тази възрастова група днес са биологично по-здравословни в сравнение с мъжете в същата възрастова група преди десетилетие.

Изследователите подчертават, че трябва да се положат усилия за запазване на подобен вид подобрения във всички възрастови групи, независимо от пола. Биологичното стареене е важно за обществото като цяло, защото то означава, че населението живее по-дълго, преди да се появи по-висок риск от сериозни заболявания и увреждания.




Последно в Спектър


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.