Защо да се извинявам на Франция, попита Вивиан Рединг

stat
23:04  |  21 септември 2010 | По света / Автор Лилия Чалева /  
Вивиан Рединг каза, че Еврокомисията ще обмисли започване на съдебна процедура срещу Франция Вивиан Рединг каза, че Еврокомисията ще обмисли започване на съдебна процедура срещу Франция
Сн.: EPA/БГНЕС

Еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг отрече да се е извинявала за коментарите си във връзка с експулсирането на роми.
Рединг, която е в центъра на яростната кавга с Франция, отрече да се е извинявала за прокарването на паралел между експулсирането на ромите от страната и депортирането на евреи и цигани във Втората световна война, предаде ДПА.

"Много съжалявам, че изреченията ми бяха изопачени по такъв начин, че някои хора се почувстваха обидени. Това вероятно бе направено, за да не се концентрираме по основния проблем, а да обсъждаме въпроси, свързани със субсидии, които нямат нищо общо със самия проблем", каза Рединг пред журналисти в Европейския парламент в Страсбург. Това е първото й публично изявление след избухването на спора, отбелязва ДПА.

Запитана дали това означава, че се извинява, Рединг отговори: "Не, защо?". Еврокомисарката каза миналата седмица, че е възмутена от политиката на Франция и отбеляза, че не е мислела, че Европа ще стане свидетел отново на такава ситуация след Втората световна война.

Рединг каза на закрито парламентарно заседание по-рано днес, че комисията ще обмисли започване на съдебна процедура срещу Франция. Според цитиран от ДПА източник, присъствал на заседанието, това ще стане на 29 септември.

Междувременно депортирането на ромите от Франция предизвика вълна от протести.

Междувременно от ДПС пък заявиха, че ще сезират с писмо еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг и ПАСЕ във връзка със ситуацията с мюсюлманското вероизповедание в България.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.