Москва предлага на руските студенти в Англия да се върнат

stat
20:27  |  17 април 2018 | По света / Редактор Десислава Димитрова /  
Младежите ще могат да учат в МГИМО - Московския държавен институт за международни отношения Младежите ще могат да учат в МГИМО - Московския държавен институт за международни отношения
Сн.: Wikipedia

Москва предлага на руските студенти, които учат във Великобритания и други "враждебни" страни, да се върнат в родината си.
Те ще могат да продължат обучението си в известния МГИМО - Московския държавен институт за международни отношения, или да работят в Далечния изток, съобщи вестник "Комерсант". 

Идеята идва от федералната агенция "Россотрудничество", която отговаря за руснаците зад граница. А причината била притеснението, че руските студенти във Великобритания може да бъдат притискани заради случая с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Лондон обвинява именно Москва за това.

"Остро стои въпросът за сигурността на нашите младежи, които учат зад граница. Има сериозни опасения, че младите руснаци могат да пострадат от провокации в страни, проявяващи враждебно отношение към Русия", коментира Оксана Буряк от "Россотрудничество".

Агенцията и МГИМО са разработили проект, озаглавен "Highly Likely Welcome Back, или време да се върнем у дома" (Твърде вероятно приветстване обратно у дома". Изразът "highly likely" е използван от британските власти при огласяване на предположението, че Кремъл стои зад случая "Скрипал".

В Москва смятат, че много руски студенти ще искат да се върнат в Русия по политически причини. Според Олег Мансуров - шеф на предприемаческата общност "Преактум" и един от авторите на проекта за завръщането, заплатата на младежите в някои сфери в Далечния изток щяла да бъде по-висока, отколкото могат да получат в Европа. 

Студенти във Великобритания обаче са коментирали пред "Комерсант", че никога не са били подлагани на натиск.






Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.